Vukovar – luka umjetnosti

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara – Domaćin međunarodne organizacije
Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, organizator
Peter Westerink , Planet Streetpainting –organizator
Filip Mrvelj, Obrt za izradu umjetnina „Mrvelj“, organizator
Krešimir Herceg, Udruga Lima – voditelj marketinške kampanje
Sanja Tokić, UO za opće poslove i ured gradonačelnika, organizator
Ana Živanović, UO za društvene djelatnosti Grada Vukovara, organizator
Siniša Mitrović, UO za društvene djelatnosti Grada Vukovara, organizator
Miroslav Šlafhauzer, UO za opće poslove i ured gradonačelnika, organizator i autor fotografija

Zahvaljujemo se na suradnji: Konzervatorskom odjelu u Vukovaru, Policijskoj postaji Vukovar i Croatia osiguranju d.d.

VUKOVAR je dobio novu turističku atrakciju u obliku 3D projekcije na mostu u središtu grada.

3D umjetnik iz Slavonskog Broda, Filip Mrvelj, oslikao je pješački most koji prelazi preko rijeke Vuke. Projekcija koja se proteže na 100 metara kvadratnih prikazuje srušeni drveni most. Riječ je o slici koja dobiva 3D efekt kada se promatra iz jedne točke uz upotrebu kamere ili fotoaparata.

Projekt je financirao grad Vukovar, a slika je nastajala nekoliko dana. Filip, inače jedini hrvatski 3D street art umjetnik, na svom je Facebook profilu objavio video koji prikazuje proces nastajanja ove nove turističke atrakcije.

Vukovarci su oduševljeni novom atrakcijom pa su društvene mreže preplavljene njihovim fotografijama sa “srušenog” mosta.

Vukovarski 3D Zoo čini 5 3D anamorfnih slika ukupne veličine oko 100m2 koje je za Grad Vukovar izradio poznati umjetnik Filip Mrvelj, koji je oslikao i prvu anamorfnu sliku na mostu preko Vuke u Vukovaru. Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako su nove slike postavljene na tragu uspjeha koje je prva takva slika postavljena u Vukovaru izazvala u javnosti.

U svibnju 2017. godine u Vukovar dolaze jedni od najboljih svjetskih umjetnika iz svijeta 3D anamorfnih slika

Vukovar je dobio novo ruho i svrstao se na kartu urbanih suvremenih gradova

Planet Street Painting

Planet Street Painting je jedan od vodećih brandova uličnog slikanja u svijetu. Njihova je misija inspirirati šireći ljepotu uličnog slikanja po cijelom planetu. I kao takvi žele imati pozitivan utjecaj na ljude i mjesta. Još od početaka, 2003. godine., i pod vodstvom osnivača i direktora Petera Westerinka, Planet Streetpainting je oduševljavao publiku sa svojim impresivnim izvedbama uživo i konceptima.

Tijekom posljednjeg desetljeća, Planet Streetpainting je bio u prvom planu moderne ulične umjetnosti. Podržavao je, surađivao, kreirao s raznim talentiranim uličnim umjetnicima i festivalima, proizveo stotine privremenih umjetničkih radova, inspirirao tisuće ljudi svih načina života. Kako bi odao počast umjetničkoj formi i dugoročnom kulturnom nasljeđu, Planet Streetpainting je proizveo prvi film o uličnom slikanju kao svjetski fenomen (2014.), u suradnji s Coldsun Productions, naziva: Gesso – umjetnost uličnog slikanja. Film sadrži neke od najpopularnijih uličnih umjetnika današnjice.

O Gradu Vukovaru

Povijest Grada

Vukovar

Naseljenost vukovarskog kraja prati se kroz pet tisuća godina u kontinuiranom slijedu putem brojnih arheoloških lokaliteta. Ovdje su značajne kulture mlađeg kamenog doba (neolitik) starčevačka, vinčanska i sopotska. Temeljile su se na sjedilačkom načinu života i izgradnji trajnih nastambi. U upotrebi je polirano kameno oruđe, usavršena je proizvodnja keramike.

Migracijskim kretanjima i dolaskom novih etničkih skupina indoevropskog porijekla uvode se i nove tehnologije. Počinje razdoblje bakrenog doba (eneolitik) s badenskom, kostolačkom i vučedolskom kulturom. Nastaju novi oblici proizvodnje, sahranjivanja i vjerovanja i složeniji društveni odnosi medu ljudima. Način gradnje kuća i kultni predmeti svjedoče o povezanosti s mediteranskim kulturnim krugom.

Vučedolska kultura posebno je značajna za vukovarski kraj. Ime je dobila po lokalitetu Vučedol, pet kilometara od Vukovara nizvodno na Dunavu. Lokalitet je sustavno istražen, otkrivene su radionice za preradu bakra, karakteristične kuće (megaron) i prekrasna keramika, koju naročito karakteriziraju bijeli stilizirani ukrasi na crnoj podlozi.

U vukovarskom kraju brojna su arheološka nalazišta iz brončanog, starijeg i mlađeg željeznog doba, koja svjedoče o životu Ilira i Kelta. Nekropola ilirskih grobova na Lijevoj bari u Vukovaru dokazuje da je ovdje bilo i veliko naselje.

⇲ Više o povijesti Grada Vukovara

Doživi Vukovar

Ako ste se, zasićeni svojom svakodnevnicom, zaželjeli barem na kratko promijeniti sredinu, upoznati nove predjele i ljude i u škrinjicu svojih sjećanja pohraniti nove doživljaje – ne razmišljajte previše, Vukovar je pravi izbor za Vas.

Taj čudesan grad, smješten u najistočnijoj hrvatskoj županiji, Vukovarsko – srijemskoj, grad na dvije rijeke, Vuki i Dunavu, u zagrljaju Slavonije i Srijema, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Prošetajte njegovim ulicama i uvjerit ćete se kako je to grad bogate kulturne baštine, povijesnog naslijeđa i tradicije. Dvorac Eltz, u kojem je, inače, smješten Gradski muzej Vukovar. Na lokalitetu Vučedol se nalazi Muzej vučedolske kulture, velebno izgrađeno izdanje koji je postao nezaobilazno mjesto prilikom posjeta Vukovaru.

Vukovar je još uvijek grad kontrasta, ali sigurnim koracima ide naprijed. Ima i svoj Vukovar film festival koji se održava krajem kolovoza, a svake godine prvog vikenda u listopadu, održava se Vukovarski etno sajam koji svakako treba upisati u kalendar.

Ima Vukovar još puno toga, ali to ćete morati sami istražiti i otkriti.

⇲ Virtualna šetnja po Vukovaru

Galerija