Vukovar – luka umjetnosti

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara – Domaćin međunarodne organizacije
Peter Westerink , Planet Streetpainting –organizator
Filip Mrvelj, Obrt za izradu umjetnina „Mrvelj“, organizator
Krešimir Herceg, Udruga Lima – voditelj marketinške kampanje
Sanja Tokić, UO za opće poslove i ured gradonačelnika, organizator
Siniša Mitrović, UO za društvene djelatnosti Grada Vukovara, organizator
Miroslav Šlafhauzer, UO za opće poslove i ured gradonačelnika, organizator i autor fotografija

Zahvaljujemo se na suradnji: Konzervatorskom odjelu u Vukovaru, Policijskoj postaji Vukovar i Croatia osiguranju d.d.

VUKOVAR je dobio novu turističku atrakciju u obliku 3D projekcije na mostu u središtu grada.

3D umjetnik iz Slavonskog Broda, Filip Mrvelj, oslikao je pješački most koji prelazi preko rijeke Vuke. Projekcija koja se proteže na 100 metara kvadratnih prikazuje srušeni drveni most. Riječ je o slici koja dobiva 3D efekt kada se promatra iz jedne točke uz upotrebu kamere ili fotoaparata.

Projekt je financirao grad Vukovar, a slika je nastajala nekoliko dana. Filip, inače jedini hrvatski 3D street art umjetnik, na svom je Facebook profilu objavio video koji prikazuje proces nastajanja ove nove turističke atrakcije.

Vukovarci su oduševljeni novom atrakcijom pa su društvene mreže preplavljene njihovim fotografijama sa “srušenog” mosta.

Vukovarski 3D Zoo čini 5 3D anamorfnih slika ukupne veličine oko 100m2 koje je za Grad Vukovar izradio poznati umjetnik Filip Mrvelj, koji je oslikao i prvu anamorfnu sliku na mostu preko Vuke u Vukovaru. Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako su nove slike postavljene na tragu uspjeha koje je prva takva slika postavljena u Vukovaru izazvala u javnosti.

U svibnju 2017. godine u Vukovar dolaze jedni od najboljih svjetskih umjetnika iz svijeta 3D anamorfnih slika

Na festivalu su gostovali najuspješniji umjetnici sa svjetske street art scene, a posjetitelji su mogli promatrati kreativne procese Marine Capdevile iz Španjolske, Rickeyja Lee Gordona iz Južnoafričke Republike, Vere Bugatti i Fabia Fedelea iz Italije, Elle & Pitra iz Francuske te dvojice hrvatskih umjetnika, Cheza i Sarme. Umjetnici su oslikali fasade u Borovom naselju a program je popraćen i glazbenim nastupima.

Festival je namijenjen i obiteljima s djecom te su tako najmlađi kreativci mogli sudjelovati u dječjem programu Kredica 2 te našim svjetskim umjetnicima najaviti svježu konkurenciju.

Ovim konceptom se mijenja vizualni identitet grada i čini ga ljepšim mjestom za život, ali i na način da oslikana područja predstavljaju i turističku atrakciju atrakciju za sve brojinije posjetitelje kao tzv. Galerija na otvorenom.

Moto VukovArta 2019. je bio “Give me 5”, s novih pet murala vrhunskih svjetskih umjetnika: WD (Wild Drawing) – Indonezija, Mehsos – Belgija, Thiago Mazza – Brazil i asistent David Arranhado – Portugal, Lonac – Hrvatska i Zabou – Francuska.

Vukovar je dobio novo ruho i svrstao se na kartu urbanih suvremenih gradova

Val kulture logotip

Misija udruge Val Kulture je promicanje kulture i umjetnosti, te vrijednosti demokracije i multikulturalnosti na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u svim segmentima društva.

Kroz organizaciju kulturno-umjetničkih događanja i aktivnosti, predavanja, seminara i tribina kojima predstavljamo različite kulture svijeta te tako promiču vrijednosti multikulturalnosti, interkulturalnosti, suživota i ljudskih prava. Te aktivnosti popraćene su  izdavanjem knjiga, časopisa, video i audio zapisa iz područja djelatnosti Udruge, te suradnjom  sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedna od njih je Klaster puteva kulture koji regionalno umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija, organizacija civilnog društva, fakulteta i gospodarstvenika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Predsjednik udruge Ivor Zidarić član je Upravnog odbora ove međunarodne mreže za razvoj kulturnih ruta u regiji.

U  15 godina aktivnog i predanog djelovanja, udruga je oformila i pokrenula niz projekata promoviraju umjetnost, kulturu i obrazovanje. Ti projekti su danas prepoznatljivi hrvatski kulturni proizvod.

Najstariji od njih je poznati Legendfest – festival priča, mitova i legendi, uz prateće projekte LegendArt i LegendExpo koji svi zajedno objedinjuju nematerijalnu i materijalnu baštinu Hrvatske, s ciljem njene popularizacije i očuvanja.

O Gradu Vukovaru

Povijest Grada

Vukovar

Naseljenost vukovarskog kraja prati se kroz pet tisuća godina u kontinuiranom slijedu putem brojnih arheoloških lokaliteta. Ovdje su značajne kulture mlađeg kamenog doba (neolitik) starčevačka, vinčanska i sopotska. Temeljile su se na sjedilačkom načinu života i izgradnji trajnih nastambi. U upotrebi je polirano kameno oruđe, usavršena je proizvodnja keramike.

Migracijskim kretanjima i dolaskom novih etničkih skupina indoevropskog porijekla uvode se i nove tehnologije. Počinje razdoblje bakrenog doba (eneolitik) s badenskom, kostolačkom i vučedolskom kulturom. Nastaju novi oblici proizvodnje, sahranjivanja i vjerovanja i složeniji društveni odnosi medu ljudima. Način gradnje kuća i kultni predmeti svjedoče o povezanosti s mediteranskim kulturnim krugom.

Vučedolska kultura posebno je značajna za vukovarski kraj. Ime je dobila po lokalitetu Vučedol, pet kilometara od Vukovara nizvodno na Dunavu. Lokalitet je sustavno istražen, otkrivene su radionice za preradu bakra, karakteristične kuće (megaron) i prekrasna keramika, koju naročito karakteriziraju bijeli stilizirani ukrasi na crnoj podlozi.

U vukovarskom kraju brojna su arheološka nalazišta iz brončanog, starijeg i mlađeg željeznog doba, koja svjedoče o životu Ilira i Kelta. Nekropola ilirskih grobova na Lijevoj bari u Vukovaru dokazuje da je ovdje bilo i veliko naselje.

⇲ Više o povijesti Grada Vukovara

Doživi Vukovar

Ako ste se, zasićeni svojom svakodnevnicom, zaželjeli barem na kratko promijeniti sredinu, upoznati nove predjele i ljude i u škrinjicu svojih sjećanja pohraniti nove doživljaje – ne razmišljajte previše, Vukovar je pravi izbor za Vas.

Taj čudesan grad, smješten u najistočnijoj hrvatskoj županiji, Vukovarsko – srijemskoj, grad na dvije rijeke, Vuki i Dunavu, u zagrljaju Slavonije i Srijema, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Prošetajte njegovim ulicama i uvjerit ćete se kako je to grad bogate kulturne baštine, povijesnog naslijeđa i tradicije. Dvorac Eltz, u kojem je, inače, smješten Gradski muzej Vukovar. Na lokalitetu Vučedol se nalazi Muzej vučedolske kulture, velebno izgrađeno izdanje koji je postao nezaobilazno mjesto prilikom posjeta Vukovaru.

Vukovar je još uvijek grad kontrasta, ali sigurnim koracima ide naprijed. Ima i svoj Vukovar film festival koji se održava krajem kolovoza, a svake godine prvog vikenda u listopadu, održava se Vukovarski etno sajam koji svakako treba upisati u kalendar.

Ima Vukovar još puno toga, ali to ćete morati sami istražiti i otkriti.

⇲ Virtualna šetnja po Vukovaru

Galerija